Pantatoppiprojekti Pyhävaatteelle

Pyhävaatteen ompelija Reetta Hytönen kirjoitti pantatoppien alkutaipaleesta blogissaan Karamellipuu toukokuussa 2017. Julkaisemme Reetan kiinnostavan, hauskan ja informatiivisen kirjoituksen hitusen lyhennettynä nyt myös täällä Pyhävaatteen omassa blogissa.

 

"Koin ihan mielettömän onnenpotkun. Joululomalla 2016 ajatus koulun kevään kuvioista tuntui kaukaisilta, suurilta ja vähän ahdistaviltakin. Olisi edessä viimeisten kuukausien puserrus, jolloin olisi saatava nippuun oma osaaminen ja luotava pohjaa tulevaisuuden työllistymiselle.

 

Täysin yllättäen mulle tarjottiin mahdollisuutta päästä tekemään Pyhävaatteelle pappien käyttämää vaatetusta. Yksi akuuteimmista ongelmista oli kuulemma epäkäytännöllinen paidan/neuletakin/mekon tms alla käytettävä irtokaulus, mikä helposti lähtee pyörimään tai nousemaan pääntieltä esiin. Tätä varten luonnostelin erilaisia käytännöllisempiä vaihtoehtoja ja päädyin kokeilemaan hihatonta trikootoppia pantakauluslisällä.

 

Alusta se oli aloitettava, eli tutkittava olemassaolevan kauluksen rakennetta, että mitenkäs sen valkoisen lärpykkeen sinne saakaan laitettua.. Piirtelin mielikuvitukseni tueksi rakennetta luonnoslehtiöön, taittelin paperista malleja ja lopulta ompelin kankaasta toimivan kujan. Helpottava ahaa-elämys!

 

Seuraavaksi piti miettiä niskaan tulevaa kiinnitystä. Vaihtoehtoja on miljoona, on nappia, nepparia, vetoketjua, halkiotyyppejä lukematon määrä, tai siltä se tuntui. Vielä kun yhdistää trikooseen joustamatonta puuvillaa, on löydettävä sellainen ratkaisu, mikä on helppo ommella ja käytössä kestävä. Tein tästäkin taas kokeiluja, kuviin päätyi vain pari.

 

Palaset alkoi loksahdella kohdalleen, halkio tuntui toimivalta ja kauluksen mysteeri oli ratkaistu.

 

Pääsin miehustan kimppuun. Piirsin neulepaidan peruskaavalla hihattoman, minkä aika huolimattomasti leikkasin koulun protoaarrelaatikosta löytyneestä trikoosta. Oltiin jo selkeästi oikeilla jäljillä, mutta istuvuus oli päin honkia ja materiaali aivan liian lörppö.
Tämän takia niitä protoja väännetään monta

 

Hioin niskahalkiota vielä ja samalla testasin miehustaa toisenlaisesta trikoosta ja tällä kertaa lyhyemmällä mallilla. Ei toiminut, ei.. Nää on näitä hetkiä, kun tuntuu, että työ on hyyyyvin tahmeaa.

 

Viimein kaavoitus ja istuvuus asettui kohdilleen, ja pääsin tekemään koeversiota jo oikeamman näköisestä trikoosta. Tässä taitaa olla vielä 100% puuvillatrikoo, mutta väri ja saumarakenteet jo lopullisia. Myöhemmät topit kaikki tehty puuvilla-elastaanitrikoosta.
Niskaan halusin nepparit, niiden metsästäminen ja kiinnittäminen olisi jo ihan oman postauksen arvoinen tarina. Tässä kuitenkin rankasti lyhennetty versio: valitsin mustat rengasnepparit. :D

 

Kädentiet ja helmat kanttasin resorilla, muutaman topin jälkeen päädyin nekin tekemään samalla trikoolla, kuin miehusta. Ei poimuta niin paljoa, kuin resorikantti. Kaulus Perla-puuvillaa, ihana työstää eikä kutistu.

 

Toppia saatavana lyhyen lisäksi lantiolle yltävää pitkää versiota, istuvuudeltaan unisex-malli sopii siis jokaiselle sukupuoleen katsomatta. Olat mitoitin niin, että päällä voisi käyttää avarampaakin pääntietä, mutta ei menisi hihojen kanssa hankalasti ryttyyn. Käyttökokemuksia otan vastaan enemmän, kuin mielelläni!

Näinkin yksinkertaisessa vaatteessa on yllättävän paljon mietittävää. Jopa lappujen paikkaa ja ompelujärjestystä olen veivannut ja hionut, jotta ommeltavuus ja käytettävyys olisi mahdollisimman hyviä.

 

Kertakaikkiaan ihana kevät oli pantatoppiprojektin kanssa, siihen sain näppärästi nidottua pari jaksoa näyttöineen ja työssäoppimisen. Asiakkailta on tullut erittäin kannustavaa palautetta, ei sitä tunnetta voi sanoin kuvailla, kun on saanut olla ratkaisemassa monen ihmisen päivittäistä ongelmaa.

 

Jokainen toppi on ommeltu rakkaudella ja suurta mielihyvää tuntien, aiijjai kun rakastan tätä työtä!"

 

 

 

Jaa
Jaa
Please reload

Uusimmat tekstit

November 29, 2019

November 25, 2019

Please reload

Arkisto
Please reload

evästeet

tilaa uutiskirje
Subscribe to our newsletter
  • Facebook Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon

Osuuskunta Pyhävaate & kaikki taivaan tavarat 2019.