Rippikoulupappi Tuomas A. Meurman: Paras palaute rukousnauhoista oli nuorista välittyvä rauha

Rippikoulupappi Tuomas A. Meurman: Paras palaute rukousnauhoista oli nuorista välittyvä rauha

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran 15.1.2018 Pyhävaatteen vanhassa blogissa


Keväällä 2017 Töölön seurakunnan rippikoulupappi Tuomas A. Meurman sai idean: hän halusi tarjota rippikoululeirille osallistuville nuorille mahdollisuutta rukousnauhan rakentamiseen ja opettaa sitä kautta nuorille Suomen evankelis-luterilaisen kirkon messuliturgiaa. Kesän aikana kaksi Töölön seurakunnan rippikouluryhmää sai lähikosketuksen kristillisen spiritualiteetin harjoittamiseen rukousnauhojen avulla.  

Meurman oli tutustunut Pyhävaatteelle rukousnauhoja suunnittelevan Tiina Kristofferssonin luomiin nauhoihin jo aikaisemmin ja osallistunut Kampin kappelissa rukousnauhameditaatioon, jossa rukousnauhan avulla hiljennytään luterilaisen kirkon messukaavasta tuttujen rukousten ja hymnien äärelle.


“Erilaisia rukousnauhoja on käytetty jo pitkään rippikouluissa, etenkin leireillä vietettävissä päivittäin toistuvissa rukous- ja meditaatiohetkissä. Varsinkin Martin Lönnebon helminauha on tuttu ympäri Suomen”, Tuomas Meurmann kertoo.


”Innostuin tarttumaan Kristoferssonin luterilaiseen rukousnauhaan  kahdesta syystä: Ensiksi minusta on hyvä, että rukousnauhaliturgia rakentuu kirkon perinteisten rukousten ja sanojen varaan.  Kristofferssonin luomassa rukouskaavassa esiintyy mm. Jeesuksen rukous, Isä meidän, Pyhä-hymni ja Jumalan Karitsa. Toiseksi paikallisuus on valttia. Tuntuu hienolta käyttää oman seurakunnan rippikoulussa seurakuntamme jäsenen suunnittelemaa rukousnauhamallia.”

Video helpotti rukousnauhojen rakentamista  


Kesällä 2017 Meurman ohjasi kaksi rippikouluryhmää luterilaisen rukousnauhan valmistamiseen. Apunaan hänellä oli YouTube-video, jossa kerrotaan, miten rukousnauha kootaan.

”Rakensimme helmet ensimmäisen leiripäivän iltana. Jokaiselle nuorelle oli jaettu riittävä määrä helmiä, lankaa ja risti omaan purkkiin – käytän itse puolen litran pakasterasioita – ja askartelu sujui yllättävän hyvin jopa 25 nuoren ryhmässä, mistä pisteet nuorille kärsivällisyydestä”, Meurman kertoo kesäisistä kokemuksistaan.


Helminauhaa käytettiin leirillä aktiivisesti ja sen kanssa kokoonnutaan rukoilemaan kerran päivässä iltapäivän meditaatiohetkessä.  Rukousnauhaliturgia on helppo oppia ulkoa, sillä se perustuu toistuviin messusta tuttuihin rukouksiin. Meurmanille toistuvat rukoukset ovat tärkeä pedagoginen väline: ”Haluan opettaa toiston kautta kirkon perinteisiä rukouksen sanoja. Rukousnauha on myös vanha hyvä väline keskittymisen tueksi, kun on toisaalta jotain sormilla hypisteltävää ja toisaalta helminauhan etenemisestä rippikoululainen näkee suoraan rukoushetken keston.”


Miten nuoret sitten suhtautuivat rukousnauhoihin? Meurmanin mukaan positiivisesti. ”Rukousnauhojen askarteleminen innosti nuoria. Se, miten nuoret rauhoittuivat nauhoineen meditaatiohetkien ajaksi oli minulle paras palaute, ei sanallinen vaan olemuksellinen”, Meurman toteaa.

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.