Rukoushelmet olennaisen äärelle johdattajana

Rukoushelmet olennaisen äärelle johdattajana

Työskentelen lähes pelkästään aivoillani, mitä nyt sormet vähän kirjoittavat sitä mitä aivot ajattelevat. Työpäivän jälkeen pää tuntuu sumuiselta ja raskaalta, on vaikea saada enää järkeviä ajatuksia aikaiseksi. Keskittymiskyky on jotakuinkin loppuun käytetty, joten on vaikea myöskään asettua aloilleen.

 

Juuri silloin rukoushelmet rientävät avuksi. Kun otan rukoushelmet käteeni, sormet kuljeskelevat helminauhalla ja auttavat asettumaan. Nousen usein seisomaan ikkunan ääreen ja tunnustelen rukoushelmien viileyttä, pinnan karheutta tai puun sileyttä, riippuen minkä helminauhan olen laatikosta valinnut. Laitan silmät kiinni ja lähden helmi kerrallaan rauhoittumaan, kuuntelemaan, puhumaan Jumalalle. Sormet tavallaan jo rukoilevat, vaikka mieli ei vielä asettuisi eikä tuottaisi sanoja. Kehon ja mielen yhteydessä näyttää olevan syvä viisaus, sillä helmien sormeilu rauhoittaa, laskee sykettä ja selkeyttää ajattelua.

Titin uniikin rukousnauhan vihreä-pinkit lasihelmet ja risti roikkuvat kuusen oksalla

 

Helmille on saatavilla niitä varten suunniteltu rukous, jonka helmien suunnittelija ja valmistaja Tiina Kristoffersson esittelee tällä videolla.  Olen muokannut tästä itselleni vähän karsitun version: valitsen viidelle isolle helmelle jonkun asian, jonka äärelle tahdon tällä kertaa rukoillen pysähtyä. Nämä voivat olla ihmisiä, huolia, haaveita, omia tai toisten tarpeita, maailman hätää tai kiitosaiheita. Lähden liikkeelle mistä sattuu kohtaa helminauhaa. Ison helmen kohdalle pysähdyn ja annan aikaa tälle valitsemalleni yhdelle teemalle. Nyt olen tässä, hengitän, kuuntelen, olen Jumalan kasvojen edessä. Tuon helmelle valitsemani aiheen Jumalan eteen, kuuntelen, ajattelen lämmöllä ja ystävällisyydellä tätä ihmistä tai asiaa. Sitten pienten helmien kanssa jatkan asettumista Jumalan kasvojen ääreen. Rukoilen jotain lyhyttä rukousta, kuten ”Mitä tahdot minun tekevän?” tai ”Olen tässä” tai ”Herra, armahda”.

 

On minulla myös pikaversio sellaisiin hetkiin, jossa en malta tai ei ole (muka) aikaa kuin pieneen hetkeen rukouksen äärellä. Silloin otan vain kaksi teemaa, rukoushelmen ristiä lähinnä oleville kahdelle suurelle helmelle. Pysähdyn niiden teemojen kanssa Jumalan kasvojen eteen, hengitän muutaman kerran syvään, ja sitten taas riennän eteenpäin.

 

Minulla on kolme rukousnauhaa. Yksi minulle pyynnöstäni tehty, yksi muutoin vain uniikki ja söpö ja sitten kaunis klassinen Franciscus. Valitsen kulloinkin käytettävän rukoushelminauhan fiiliksen ja ehkä myös rukoiltavaksi ajattelemieni teemojen mukaan. Minulle tehdyn nauhan suuret helmet ovat fuksian punaiseksi värjättyä karheaa laavakiveä ja helmet jotain puuta, jota käytetään myös soittimissa. Uniikin helminauhan helmet ovat lasia ja tuntuvat käteen viileiltä. Suuria helmiä koristaa kukat! Franciscus taas on koottu puuhelmistä ja puinen tau-risti tulee suoraan Assisista. Pyhävaatteen rukoushelmien tekijä Tiina Kristoffersson liittää jokaiseen helminauhaan myös tarinan käytettyjen helmien taustoista sekä helmien valinnan perusteluista. Jokainen helmi nauhassa on siinä tarkoituksella, valittuna. Vähän niin kuin jokainen meistä ihmisistäkin <3


Kirjoittanut Titi Gävert, 19.10.2020

Comments

Sign in in order to write a comment